Λεύκανση Δοντιών από τον Οδοντίατρο Δημήτρη Οικονόμουperfect-smile-with-white-teeth-closeup
woman-whitening-teeth-dentistry-with-special-equipment

Λεύκανση δοντιών, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πληροφορίες και Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η λεύκανση δοντιών;

Η λεύκανση των δοντιών είναι μια οδοντιατρική θεραπεία η οποία απομακρύνει τους λεκέδες από τα δόντια, ενισχύει το φυσικό τους χρώμα και χαρίζει ένα λαμπερό χαμόγελο.


Πως γίνεται η λεύκανση δοντιών;

Υπάρχουν δυο ενδεδειγμένοι τρόποι λεύκανσης, η λεύκανση με laser ή με λάμπα led η οποία γίνεται στο ιατρείο και η λεύκανση με ειδικά μασελάκια την οποία εφαρμόζει ο ενδιαφερόμενος στο σπίτι.

Και στις δυο περιπτώσεις χρησιμοποιείται ειδικό τζελ, η σύνθεση του οποίου περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου. Τα τζελ που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υπεοξείδιο είναι πιο αποτελεσματικά και επιταχύνουν τη διαδικασία της λεύκανσης. Το τζελ μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στα δόντια κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι όμως παροδική. Η διαδικασία της λεύκανσης, όταν συνίσταται από τον οδοντίατρο, είναι απόλυτα ασφαλής και δεν επηρεάζει το σμάλτο των δοντιών.


Λεύκανση δοντιών με laser ή λάμπα led

Η λεύκανση με laser ή με λάμπα Led είναι μια θεραπεία η οποία γίνεται στο οδοντιατρείο, με εγκεκριμένα και ασφαλή laser. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τοποθετείται στα δόντια ειδικό τζελ λεύκανσης το οποίο ενεργοποιείται με το Laser ή το Led. Η διαδικασία διαρκεί 1-2 ώρες. Τα αποτελέσματα ενισχύονται, αν παράλληλα με τη λεύκανση στο ιατρείο, ακολουθηθεί και λεύκανση με μασελάκια στο σπίτι.

Το πρώτο βήμα, πριν τη λεύκανση είναι ο καθαρισμός των δοντιών. Έτσι απομακρύνονται η πέτρα και οι επιφανειακοί λεκέδες. Στη συνέχεια καταγράφεται το αρχικό χρώμα των δοντιών με ψηφιακή φωτογραφία ή με ειδικό χρωματολόγιο.

Πριν την εφαρμογή του ειδικού τζελ λεύκανσης προετοιμάζεται η περιοχή περιμετρικά των δοντιών με την τοποθέτηση προστατευτικού των ούλων και παρειοκάτοχου, προκειμένου να μην προκληθεί τοπικό έγκαυμα στα μαλακά μόρια της στοματικής κοιλότητας. Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως πολλά περιστατικά εγκαυμάτων έχουν προκληθεί από λευκαντικά που έχουν αγοράσει ασθενείς από το ίντερνετ. Τα υλικά αυτά δε θα πρέπει να είναι αμφιβόλου ποιότητας και να εφαρμόζονται αποκλειστικά από οδοντιάτρους που έχουν την εμπειρία και την γνώση.

Ο χρόνος εφαρμογής του λευκαντικού τζελ στα δόντια δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15 λεπτά. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί μέχρι τρεις φορές. Το τελευταίο βήμα είναι να αφαιρεθεί το τζελ και το προστατευτικό των ούλων. Ο ασθενής αντικρύζει τότε το νέο του λαμπερό, ακαταμάχητο χαμόγελο!

Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης με laser ή λάμπα Led, ορισμένοι μπορεί να αισθανθούν μια μικρή ευαισθησία. Αν η ενόχληση ενταθεί, συστήνεται στον ασθενή να αποφεύγει τα παγωμένα ή τα ζεστά ροφήματα ενώ προτείνεται βούρτσισμα των δοντιών με ειδική φθοριούχο οδοντόκρεμα.


Είναι η λεύκανση κατάλληλη για όλους;

Η λεύκανση είναι μια ασφαλής θεραπεία που δεν επηρεάζει τα δόντια ή τα ούλα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι ασθενείς στους οποίους δεν ενδείκνυται. Αποφεύγεται σε άτομα με χρόνια προβλήματα ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας και σε ασθενείς με πολλές εμφράξεις ή εκτεταμένες προσθετικές εργασίες.


Πόσο θα «ανοίξει» το χρώμα των δοντιών μου με την λεύκανση;

Η λεύκανση δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε κάθε ασθενή. Το πόσο λευκά θα γίνουν τα δόντια εξαρτάται από τη μέθοδο λεύκανσης που θα επιλέξουν, από την ποιότητα και το φυσικό χρώμα των δοντιών. Σε κάποιους ασθενείς τα δόντια μπορεί λευκάνουν έως και 10 τόνους, ενώ σε κάποιους άλλους παρατηρείται σημαντική βελτίωση. Είναι αλήθεια πως όσο πιο κίτρινα είναι τα δόντια τόσο πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της λεύκανσης.


Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Όπως προαναφέραμε οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται μια μικρή ευαισθησία κατά την διάρκεια της λεύκανσης. Η ευαισθησία (σποραδικοί, οξείς πόνοι ή ελαφρύ μούδιασμα) υποχωρεί τα πρώτα δύο εικοσιτετράωρα.


Πόσο καιρό διαρκεί η λεύκανση;

Η λεύκανση έχει θεαματικά αποτελέσματα αλλά δεν είναι μόνιμα. Διαρκεί από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια ανάλογα με τον ασθενή αλλά και τις συνήθειες του. Τα δόντια τείνουν προς το αρχικό τους χρώμα αλλά αν ο ασθενής καπνίζει, καταναλώνει τροφές και ροφήματα με χρωστικές και παραμελεί τη στοματική του υγιεινή, τα δόντια θα κιτρινίσουν πιο γρήγορα.

Για να παρατείνετε τα αποτελέσματα της λεύκανσης και να έχετε γοητευτικό χαμόγελο για περισσότερο καιρό, μπορείτε να επαναλάβετε τη θεραπεία στο σπίτι για 3-4 ημέρες, μια με δυο φορές το χρόνο.


Μπορεί να χαλάσουν τα δόντια μου από τη λεύκανση;

Αρκετοί ασθενείς φοβούνται τη λεύκανση καθώς πιστεύουν πως μπορεί να «χαλάσει» τα δόντια τους. Αυτή η περίπτωση αποκλείεται, αφού η λεύκανση είναι μια πιστοποιημένη οδοντιατρική θεραπεία. Αρκεί να γίνεται στο οδοντιατρείο με εξειδικευμένα προϊόντα.

Όπως προαναφέραμε, μπορεί σε ορισμένους ασθενείς να παρουσιαστεί ευαισθησία για την οποία ο γιατρός πιθανόν να χορηγήσει μαζί με τη λεύκανση, σκευάσματα με φθόριο ή ασβέστιο.


Μπορώ να κάνω λεύκανση αν έχω πολλά σφραγίσματα ή θήκες;

Η λεύκανση των δοντιών αφορά στα φυσικά δόντια και δεν έχει σημαντική επίδραση στις προσθετικές εργασίες, τις κεραμικές αποκαταστάσεις, τις όψεις ή τα σφραγίσματα. Το χρώμα των αποκαταστάσεων δεν θα αλλάξει από την λεύκανση. Πολλοί ασθενείς αγνοούν αυτή την παράμετρο για αυτό και σπαταλούν άδικα χρήματα σε κοινά προϊόντα που βρίσκονται στο εμπόριο και υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα. Ο μόνος που μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας καθοδηγήσει κατάλληλα είναι ο οδοντίατρός σας.


Το τζελ λεύκανσης είναι τοξικό ή επικίνδυνο για τον οργανισμό;

Η σύνθεση των προϊόντων λεύκανσης περιλαμβάνει υπεροξείδιο του υδρογόνου, υπεροξείδιο του καρβαμιδίου και ουρία. Τα συστατικά αυτά βρίσκονται στα κύτταρά μας, είναι συνεπώς ακίνδυνα. Όπως με όλες τις φαρμακευτικές ουσίες η δοσολογία καθορίζει το βαθμό επικινδυνότητας. Έτσι και με τη λεύκανση. Είναι ακίνδυνη αλλά δεν μπορεί κανείς να την εφαρμόζει κάθε μήνα.


Γιατί να μην κάνω λεύκανση με απλή οδοντόκρεμα;

Στο εμπόριο κυκλοφορούν ευρέως, οδοντόκρεμες που υπόσχονται αποτελέσματα λεύκανσης. Μελέτες έχουν αποδείξει πως η αίσθηση λευκότερων δοντιών που προσφέρουν δεν είναι παρά placebo. Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες στην πραγματικότητα απομακρύνουν σε ένα βαθμό τους λεκέδες, καθώς περιέχουν αποτριπτικές ιδιότητες. Ωστόσο δεν επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών. Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι που προσδοκούν λευκότερα δόντια από μια οδοντόκρεμα, τείνουν να βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους και μάλιστα περισσότερες από μια φορές. Όπως είναι φυσικό, τα καθαρά, απαλλαγμένα από την πλάκα δόντια, φαίνονται πιο λαμπερά.


Πως θα ξέρω αν μπορώ να κάνω λεύκανση;

Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο για μια τυπική κλινική εξέταση, θα σας λύσει όλες τις απορίες. Θα εξετάσει την γενικότερη στοματική σας υγεία και θα σας συστήσει τη μέθοδο λεύκανσης που ταιριάζει σε εσάς.

Υπάρχουν κάποιοι ασθενείς που οφείλουν οπωσδήποτε να συμβουλευθούν τον οδοντίατρο τους και να πάρουν την έγκρισή του πριν κάνουν λεύκανση. Οι περιπτώσεις αυτές είναι:

  • Ασθενείς με πολλαπλές υφιζήσεις. Οι ασθενείς αυτοί είναι πιο επιρρεπείς σε έντονη ευαισθησία στα δόντια και δεν προτείνεται να εφαρμόζουν θεραπεία λεύκανσης στο σπίτι
  • Ασθενείς νεαροί σε ηλικία οι οποίοι παρουσιάζουν πορώδη αδαμαντίνη (εξαιτίας ατελούς αδαμαντινογένεσης κλπ.)
  • Ασθενείς που έχουν «φθαρμένη οδοντοφυία» και ως εκ τούτου έχουν εκτεθειμένη οδοντίνη. Σε αυτή την περίπτωση η λεύκανση θα προκαλέσει μεγάλη ευαισθησία

Η θεραπεία της λεύκανσης δεν θα ευνοήσει μόνο τα δόντια σας αλλά θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας. Συμβουλευθείτε τον οδοντίατρο σας και προχωρήστε σε μια ασφαλή θεραπεία στο ιατρείο ή το σπίτι. Το χαμόγελό σας θα σας ανταμείψει!


Elite Dental Implants

Στην Οδοντιατρική κλινική Elite Dental Implants έχουμε πείρα και εξειδίκευση στα εμφυτεύματα και στη λεύκανση δοντιών με laser σε μία μόνο επίσκεψη.


Βρείτε μας

Ακολουθήστε μας στα Social MediaCopyright Elite Dental Implants 2021. All rights reserved.