Εμφυτεύματα Δοντιών από τον Οδοντίατρο Δημήτρη ΟικονόμουΕμφυτευματα δοντιων Παπάγου, Χαλάνδρι, Μελίσσια, Βριλήσσια, Πεύκη, Πεντέλη, Αγια Παρασκευη |
Dental Clinic. Reception, Examination Of The Patient. Teeth Care

Εμφυτεύματα δοντιών

Πληροφορίες και Συχνές ερωτήσεις για τα Εμφυτεύματα δοντιών

Εμφυτεύματα δοντιών: Πότε εμφανίστηκαν στην οδοντιατρική

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μια θεραπεία ιδιαίτερα διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια. Συμβάλλει στην αποκατάσταση χαμένων ή χαλασμένων δοντιών ενώ προσφέρει άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Η ανακάλυψη των εμφυτευμάτων δοντιών έγινε τυχαία από τον Σουηδό επιστήμονα Branemark ο οποίος κατάφερε, χωρίς να έχει πρόθεση, την οστεοενσωμάτωση. Οι έρευνες συνεχίστηκαν αρκετές δεκαετίες μετά από την προσπάθειά αυτή και η πρώτη εφαρμογή πραγματοποιήθηκε το 1965. Τα πρώτα εμφυτεύματα δοντιών σχεδιάστηκαν ώστε να μοιάζουν με τη φυσική ρίζα των δοντιών.


Τι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι τεχνητά υποκατάστατα των οδοντικών ριζών, τα οποία κατασκευάζονται από κράματα υψηλής περιεκτικότητας σε τιτάνιο. Η τεχνολογία τους είναι παρόμοια με εκείνη που εφαρμόζεται στις ορθοπεδικές επεμβάσεις.

Τα εμφυτεύματα δοντιών, τοποθετούνται με μια απλή χειρουργική επέμβαση στην άνω ή κάτω γνάθο, στη θέση φυσικών ριζών των δοντιών που έχουν χαθεί. Μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ενσωμάτωσή τους στο οστό, είναι σε θέση να υποστηρίξουν προσθετικές εργασίες. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς αντικαθιστούν δόντια που έχουν χάσει με μια σταθερή και ασφαλή εναλλακτική.


Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται τα εμφυτεύματα δοντιών;

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μια άρτια και απόλυτα ασφαλής θεραπεία. Ενδείκνυνται σε ασθενείς που έχουν χάσει ένα ή περισσότερα δόντια εξαιτίας της περιοδοντίτιδας, από τραυματισμούς, το γήρας ή οποιοδήποτε άλλη αιτία και θέλουν μια αποκατάσταση που να εξυπηρετεί την καθημερινότητά τους και να έχει άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.

Επιπρόσθετα, τα εμφυτεύματα δοντιών προτείνονται και ως προστασία των διπλανών δοντιών. Με την τοποθέτηση του εμφυτεύματος δοντιού, αποφεύγουμε το τρόχισμα στα διπλανά δόντια ενώ παράλληλα τα γειτονικά δόντια προστατεύονται από τους μαλακούς ιστούς που τα περιβάλλουν.


Είναι η θεραπεία με εμφυτεύματα δοντιών επώδυνη;

Η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών πραγματοποιείται είτε στο οδοντιατρείο είτε σε κάποιο άλλο ιατρικό χώρο με όσο το δυνατόν άσηπτες συνθήκες, κατάλληλο για οδοντιατρικές επεμβάσεις. Για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων δοντιών απαιτείται τοπική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο, ενώ έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον.

Τις επόμενες ώρες μετά την επέμβαση, στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται οίδημα, το οποίο υποχωρεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο ασθενής δεν νιώθει πόνο και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην εργασία και τις καθημερινές του δραστηριότητες. Εάν νιώσει κάποια μικρή ενόχληση, χορηγούνται τα κοινά αναλγητικά που θα του προσφέρουν ανακούφιση.


Μπορούν τα εμφυτεύματα δοντιών να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε ασθενή με ελλείψεις δοντιών;

Οι περιπτώσεις που τα εμφυτεύματα δοντιών δεν συνίστανται είναι ελάχιστες. Οι ιατρικοί περιορισμοί έχουν να κάνουν κυρίως με τον όγκο του οστού ή τη γενικότερη κλινική υγεία του ασθενούς και αν αυτός υποστηρίζεται από άλλη φαρμακευτική αγωγή που να εμποδίζει την τοποθέτησή τους. Η θεραπεία και η αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών είναι για τους περισσότερους ασθενείς, ανεξαρτήτου ηλικίας, ενδεδειγμένη και αποτελεσματική.


Εμφυτεύματα δοντιών :Τι περιλαμβάνει η θεραπεία και πόσο καιρό διαρκεί;

Η αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών περιλαμβάνει δυο φάσεις.

Η πρώτη φάση ξεκινά με τον κλινικό έλεγχο, τις απαραίτητες εξετάσεις και έπειτα τη χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων δοντιών στο οστό. Στη συνέχεια, μετά το πέρας τριών έως έξι μηνών, αναμένεται η οστεοενσωμάτωση. Η τελευταία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας και αν χρησιμοποιήθηκε ή όχι μόσχευμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Η δεύτερη φάση, περιλαμβάνει την αποκάλυψη των εμφυτευμάτων δοντιών. Ο οδοντίατρος, σε μια απλή επίσκεψη, αφαιρεί τα ούλα που σχηματίζονται πάνω από το εμφύτευμα και αποκαλύπτει τη θέση του. Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι πλέον έτοιμα να δεχθούν τις προσθετικές εργασίες. Έπειτα, ο γιατρός θα πάρει μέτρα και θα αποφασιστεί το χρώμα και το σχήμα των νέων δοντιών. Μέχρι να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση της προσθετικής, χρησιμοποιούνται συνήθως προσωρινές λύσεις, όπως γέφυρες ή μερικές οδοντοστοιχίες.

Η παραπάνω διαδικασία είναι η πιο κοινή και η πιο διαδεδομένη. Υπάρχει όμως και μια ακόμα μέθοδος, η άμεση φόρτιση, κατά την οποία η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων δοντιών γίνεται ταυτόχρονα με τη φόρτιση. Με τη μέθοδο της άμεσης φόρτισης παρακάμπτεται το χρονικό διάστημα της αναμονής.


Εμφυτεύματα δοντιών : Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων δοντιών;

Η θεραπεία με εμφυτεύματα δοντιών έχει ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 100%. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τοποθέτηση τους να γίνει από καταρτισμένο ιατρό κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Όπως και η υγεία των φυσικών δοντιών, η διατήρηση των εμφυτευμάτων απαιτεί καθημερινή, σχολαστική φροντίδα από τον ασθενή.

Τα ίδια τα εμφυτεύματα δοντιών συνοδεύονται επίσης από γραπτή εγγύηση εφ’ όρου ζωής.


Εμφυτεύματα δοντιών : Προετοιμασία – Σχεδιασμός

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μια σχετικά απλή επέμβαση η οποία όμως απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό. Πριν την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία των γνάθων (Dental Scan) ώστε ο γιατρός να έχει ακριβή εικόνα. Στα περιστατικά που έχουν υψηλές αισθητικές απαιτήσεις, θα πρέπει πριν την έναρξη της θεραπείας να γίνει προετοιμασία των μαλακών ιστών με ειδικές προσωρινές προσθετικές ή ακόμα και με τη χρήση νάρθηκα για την καθοδήγηση της θέσης τοποθέτησής τους.


Εμφυτεύματα δοντιών : Κλινική αξιολόγηση του ασθενούς πριν την θεραπεία

Στην αρχική επίσκεψη, ο οδοντίατρος σημειώνει το ιατρικό ιστορικό τους ασθενούς και προκειμένου να αξιολογήσει σωστά την περίπτωση του, λαμβάνει υπόψη μια σειρά από παραμέτρους όπως η ηλικία, το κάπνισμα, άλλες παθήσεις, τυχόν αλλεργίες, φαρμακευτική αγωγή, ακόμα και το φύλο. Στις γυναίκες για παράδειγμα παρατηρείται συντομότερη απορρόφηση της φατνιακής ακρολοφίας εξαιτίας της οστεοπόρωσης. Άλλες ασθένειες που λαμβάνονται υπόψη είναι τα μεταβολικά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Οι καπνιστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για αρκετές ημέρες πριν και μετά την επέμβαση το κάπνισμα οφείλει να περιοριστεί ή και να διακοπεί αφού επηρεάζει την σωστή και γρήγορη επούλωση. Ειδικότερα, ελαττώνει την αντίσταση στην φλεγμονώδη αντίδραση και περιορίζει τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης.


Εμφυτεύματα δοντιών:Τι συμβαίνει με τους ασθενείς που δεν έχουν ικανοποιητικό κόκκαλο;

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, τα εμφυτεύματα δοντιών τοποθετούνται στη γνάθο. Για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης θα πρέπει τα οστά να είναι γερά και συμπαγή. Όμως, παράγοντες όπως η ηλικία, οι φλεγμονές, η απώλεια διπλανών δοντιών χωρίς αντικατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα και προηγούμενες προσθετικές εργασίες που δεν σχεδιάστηκαν ή δεν εφαρμόστηκαν σωστά, είναι πιθανό να προκαλέσουν σταδιακή απορρόφηση του οστού στη γνάθο.

Τι συμβαίνει όμως όταν ένας ασθενής δεν έχει αρκετό κόκαλο; Η σύγχρονη οδοντιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει και μας δίνει τη λύση. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει μοσχεύματα για να ενισχύσει τον όγκο ή το ύψος του οστού. Το μόσχευμα μπορεί να προέρχεται από άλλο σημείο της γνάθου ή ακόμα και από άλλο μέρος του σώματος του ασθενή (αυτομόσχευμα). Μπορεί επίσης να προέρχεται από άλλον ασθενή (αλλομόσχευμα) ή ακόμα και από ζώα (ξενομόσχευμα). Τέλος για την ενίσχυση του οστού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και συνθετικό μόσχευμα. Τα μοσχεύματα συνδυάζονται και με την εφαρμογή αυξητικών παραγόντων.


Γιατί να επιλέξω εμφυτεύματα δοντιών; Βασικά πλεονεκτήματα:

  • Απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος
  • Άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Η προσθετική εργασία προσομοιάζει στα φυσικά δόντια ενώ τα ούλα διατηρούνται
  • Η προσθετική είναι σταθερή, η μάσηση είναι άριστη και βελτιώνεται η καθημερινότητα του ασθενή ο οποίος δεν έχει περιορισμούς στις τροφές που καταναλώνει
  • Η ομιλία δεν επηρεάζεται
  • Η ψυχολογία του ασθενή επηρεάζεται θετικά και τονώνεται η αυτοπεποίθηση του
  • Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο
  • Τα διπλανά δόντια δεν επηρεάζονται, αντίθετα προστατεύονται οι ιστοί τους και δεν χρειάζεται να τροχιστούν
  • Στα σημεία που υπάρχει κενό από την απώλεια των φυσικών δοντιών, το φατνιακό οστό παραμένει στο ιδανικό ύψος καθώς τα εμφυτεύματα οστεοενσωματώνονται
  • Τα εμφυτεύματα δοντιών, μακροπρόθεσμα αποδεικνύονται μια οικονομικά συμφέρουσα θεραπεία, καθώς είναι πιο οικονομική από μια μερική οδοντοστοιχία η οποία μετά από λίγα χρόνια θα πρέπει να αντικατασταθεί

Εμφυτεύματα δοντιών: Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Αν μπορούσαμε να αναφέρουμε ένα μειονέκτημα των εμφυτευμάτων δοντιών, αυτό θα ήταν η αναμονή που απαιτείται για την οστεοενσωμάτωση. Αυτοί οι 2-3 μήνες αναμονής όμως εξασφαλίζουν ισόβια αποτελέσματα.


Εμφυτεύματα δοντιών: Άμεση φόρτιση

Οι εξελίξεις στην οδοντιατρική και στα εμφυτεύματα δοντιών είναι συνεχείς και επιφέρουν βελτιώσεις αλλά και νέες δυνατότητες. Μια από αυτές είναι και η άμεση φόρτιση, δηλαδή η εξαγωγή και τοποθέτηση ενός ή περισσότερων δοντιών σε μια ημέρα.


Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουν τα εμφυτεύματα δοντιών;

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε εμφυτεύματα δοντιών από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες τα οποία συνοδεύονται από γραπτή εγγύηση.

Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στη σχεδίαση της θεραπείας, στο σωστό προγραμματισμό και στην κατάλληλη προετοιμασία του ασθενή. Αναλύουμε τη διαδικασία, προβλέπουμε κάθε πιθανή παράμετρο και ενημερώνουμε για κάθε βήμα.

Επιλέγουμε προσεκτικά τη μέθοδο και την τεχνική που θα ακολουθήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου. Με τη συνεργασία ιατρού και ασθενή το αποτέλεσμα είναι απόλυτα επιτυχημένο.


Είναι τα εμφυτεύματα δοντιών πολύ ακριβά; Μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε τη θεραπεία;

Τα εμφυτεύματα δοντιών κοστίζουν περισσότερο από μια κοινή προσθετική εργασία. Το τελικό κόστος εξαρτάται από τον αριθμό τον εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν, από το αν θα τοποθετηθούν αυξητικοί παράγοντες και από την ποιότητα των υλικών που θα επιλεγεί για την προσθετική. Ωστόσο η θεραπεία με εμφυτεύματα αποδεικνύεται συμφέρουσα σε βάθος χρόνου. Για την διευκόλυνση των ασθενών η εξόφληση πραγματοποιείται κατά περίπτωση με δόσεις.


Elite Dental Implants

Στην Οδοντιατρική κλινική Elite Dental Implants έχουμε πείρα και εξειδίκευση στα εμφυτεύματα και στη λεύκανση δοντιών με laser σε μία μόνο επίσκεψη.


Βρείτε μας

Ακολουθήστε μας στα Social MediaCopyright Elite Dental Implants 2021. All rights reserved.