Άρθρα στο blog του Elitedentalimplants.grpexels-daniel-frank-305564-1200x800.jpg

15/11/2023 Άρθρα

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μια δημοφιλής επιλογή για την αντικατάσταση ενός ή περισσότερων δοντιών που έχουν χαθεί. Είναι υποκατάστατα των ριζών των δοντιών και τοποθετούνται στο οστό της γνάθου. Με την πάροδο του χρόνου, τα εμφυτεύματα ενσωματώνονται με το οστό και μπορούν να υποστηρίξουν τεχνητά δόντια ή οδοντοστοιχίες.

Η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών είναι συνήθως διήμερη. Κατά την πρώτη ημέρα, ο οδοντίατρος κάνει μια μικρή τομή στο οστό της γνάθου και τοποθετεί το εμφύτευμα. Ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο με μια προσωρινή θήκη ή οδοντοστοιχία για να προστατεύσει το εμφύτευμα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως με το οστό. Κατά τη δεύτερη ημέρα, ο οδοντίατρος αφαιρεί την προσωρινή θήκη ή οδοντοστοιχία και τοποθετεί την τελική προσθετική εργασία.

Βήματα της διαδικασίας:

Η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 1. Συμβουλευτική: Ο ασθενής συναντά τον οδοντίατρο για να συζητήσει τις ανάγκες του και τις επιλογές του. Ο οδοντίατρος θα εξετάσει το στόμα του ασθενούς και θα κάνει ακτινογραφίες για να αξιολογήσει την κατάσταση των οστών της γνάθου.

 2. Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Ο οδοντίατρος κάνει μια μικρή τομή στο οστό της γνάθου και τοποθετεί το εμφύτευμα. Το εμφύτευμα είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο, ένα υλικό που είναι βιοσυμβατό με το ανθρώπινο σώμα.

 3. Ενσωμάτωση: Μετά την επέμβαση, το εμφύτευμα ενσωματώνεται με το οστό της γνάθου. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 6 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ασθενής θα φοράει μια προσωρινή θήκη ή οδοντοστοιχία για να προστατεύσει το εμφύτευμα.

 4. Προσθετική εργασία: Μόλις το εμφύτευμα ενσωματωθεί πλήρως, ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει την τελική προσθετική εργασία. Η προσθετική εργασία μπορεί να είναι μια θήκη, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία.

Κίνδυνοι:

Η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Ωστόσο, όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

 • Ενόχληση: Είναι πιθανό να νιώσετε κάποια ενόχληση μετά την επέμβαση. Ο οδοντίατρος σας θα συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου.
 • Αιμορραγία: Είναι επίσης πιθανό να έχετε κάποια αιμορραγία μετά την επέμβαση. Ο οδοντίατρος σας θα σας δώσει οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίσετε την αιμορραγία.
 • Μόλυνση: Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μόλυνσης μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Ο οδοντίατρός σας θα σας δώσει οδηγίες για το πώς να φροντίσετε το στόμα σας μετά την επέμβαση για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μια εξαιρετική επιλογή για την αντικατάσταση ενός ή περισσότερων δοντιών που έχουν χαθεί. Είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.


pexels-karolina-grabowska-4465814-1200x800.jpg

15/10/2023 Άρθρα

Η στοματική υγεία είναι καθοριστικός παράγοντας για την γενικότερη ευεξία κάθε ανθρώπου. Τα οδοντικά εμφυτεύματα, ως μια από τις πιο προηγμένες θεραπείες αποκατάστασης της μάσησης και της αισθητικής του χαμόγελου, απαιτούν συγκεκριμένη φροντίδα για να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Παρακάτω περιγράφονται βασικές αρχές περιποίησης, καθαρισμού και συντήρησης αυτών για την σωστή στοματική υγεία.

Πρωτίστως, η τακτική και σωστή περιποίηση των εμφυτευμάτων είναι κρίσιμη. Ο καθημερινός καθαρισμός με χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας και ειδικής οδοντόκρεμας για εμφυτεύματα βοηθά στην πρόληψη της πλάκας και της δημιουργίας πέτρας, που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονές και λοιμώξεις.

Επιπρόσθετα, η χρήση οδοντικού νήματος και αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων συμβάλλει στην ενίσχυση της προστασίας κατά της φλεγμονής των ούλων και του κινδύνου ανάπτυξης περιοδοντικών παθήσεων. Η σωστή καθαριότητα μεταξύ των εμφυτευμάτων και των φυσικών δοντιών είναι εξίσου σημαντική για την αποφυγή εξάπλωσης των βακτηριδίων.

Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, για επαγγελματικό καθαρισμό και έλεγχο, είναι απαραίτητη. Ο ειδικός μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμα σημάδια προβλημάτων και να παρέχει ανάλογη θεραπεία προτού αυτά επιδεινωθούν. Επίσης, ο οδοντίατρος μπορεί να προτείνει ειδικά εργαλεία καθαρισμού και να διδάξει τεχνικές που θα ενισχύσουν την στοματική φροντίδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διατροφή και οι γενικότερες συνήθειες κατανάλωσης τροφής επηρεάζουν την διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων. Η αποφυγή σκληρών τροφών και η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και άλλων υψηλών σε όξινα φορτία τροφίμων συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου βλάβης των εμφυτευμάτων.

Τέλος, η συνειδητή αποφυγή κακών συνηθειών όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να παρατείνει τη ζωή των οδοντικών εμφυτευμάτων. Το κάπνισμα ιδίως είναι γνωστό ότι προκαλεί συστολή των αγγείων, μειώνοντας την ροή του αίματος προς τα ούλα, και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονών και λοιμώξεων.

Συνοψίζοντας, η περιποίηση, ο καθαρισμός και η συντήρηση των οδοντικών εμφυτευμάτων απαιτούν προσεκτική και συνεχή προσπάθεια. Μέσω της εφαρμογής των παραπάνω αρχών, κάθε ασθενής μπορεί να ενισχύσει την στοματική υγιεινή ώστε να παρατείνει την ζωή τον οδοντικών εμφυτευμάτων και να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές και μολύνσεις


dental-1200x801.jpg

15/09/2023 Άρθρα

Η λεύκανση δοντιών αποτελεί μια δημοφιλή διαδικασία που έχει ως στόχο την απομάκρυνση των λεκέδων και τη βελτίωση του χρώματος των δοντιών. Πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν αυτήν τη διαδικασία για να επαναφέρουν τη λάμψη στο χαμόγελό τους. Ας εξετάσουμε διάφορες μεθόδους, προτάσεις και προφυλάξεις σχετικά με τη λεύκανση δοντιών.

Μέθοδοι Λεύκανσης:

 1. Επαγγελματική Λεύκανση: Πραγματοποιείται από ειδικούς σε οδοντιατρικά ιατρεία, χρησιμοποιώντας προϊόντα υψηλής ποιότητας.
 2. Λεύκανση στο Σπίτι με Κιτ: Περιλαμβάνουν λευκαντικές ταινίες, ζελέ και λάμπες LED χωρίς την αποτελεσματικότητα και την διάρκεια μιας επαγγελματικής λεύκανσης.

Προτάσεις για Επιτυχημένη Λεύκανση:

 1. Επιλογή Σωστής Μεθόδου: Επιλέξτε τη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.
 2. Συνεχής Προφύλαξη: Αποφεύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που προκαλούν λεκέδες, όπως κόκα κόλα, τσάι, καφές και κόκκινο κρασί.
 3. Τακτική Οδοντική Υγιεινή: Το τακτικό βούρτσισμα, το χρήση νήματος και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο βοηθούν στη διατήρηση των αποτελεσμάτων της λεύκανσης.

Προσοχές κατά τη Διάρκεια της Διαδικασίας:

 1. Ευαισθησία: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν ευαισθησία κατά τη διάρκεια της λεύκανσης. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για προϊόντα ή τεχνικές που μειώνουν την ευαισθησία.
 2. Υγιεινή των Δοντιών: Μη λευκάνετε τα δόντια σας χωρίς πρώτα να έχετε καλή οδοντική υγιεινή. Τυχών προβλήματα στα δόντια και τα ούλα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από τη λεύκανση.
 3. Επαλήθευση Προϊόντων: Χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα που έχουν εγκριθεί από αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Καταλήγοντας, η λεύκανση δοντιών μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική λύση για τη βελτίωση του χαμόγελού σας. Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι για τις διάφορες μεθόδους και προφυλάξεις, καθώς και να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε αυτήν τη διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να απολαύσετε ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο.

 


Εικόνα3.jpg

25/08/2023 Άρθρα

Το χαμόγελο αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές εκφράσεις της ανθρώπινης σύνδεσης και επικοινωνίας. Όταν τα δόντια μας λάμπουν στο φως, το χαμόγελο γίνεται δυνατό εργαλείο έκφρασης και αυτοπεποίθησης. Ωστόσο, η απώλεια δοντιών μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία του ατόμου. Εδώ είναι πού έρχονται στο προσκήνιο τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Η αναπλήρωση των απολεσθέντων δοντιών με οδοντικά εμφυτεύματα δεν αποκαθιστά μόνο τη λειτουργικότητα του στόματος, αλλά και την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Η απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ντροπής και ανασφάλειας. Τα οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρουν μια ευφυή λύση, αναζωογονώντας την εικόνα του εαυτού μας.

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι η φυσική τους όψη και αίσθηση. Κατασκευάζονται με προσοχή στη λεπτομέρεια και σε αρμονία με τα υπόλοιπα δόντια, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα που είναι σχεδόν αδιακρίτως φυσικό. Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να αισθάνονται άνετα να χαμογελούν και να εκφράζονται χωρίς το φόβο της ανασφάλειας.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η επανακτημένη ικανότητα να χαμογελά και να επικοινωνεί κανείς με αυτοπεποίθηση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τον κόσμο. Το χαμόγελο μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική επαφή, την επαγγελματική εξέλιξη και την ψυχολογική ευημερία. Με τα οδοντικά εμφυτεύματα, οι ασθενείς επανακτούν το χαμόγελο που είχαν χάσει, ανακτώντας την αυτοπεποίθηση που είναι τόσο σημαντική για μια υγιή ψυχολογική κατάσταση.

Συνολικά, τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν επηρεάζουν μόνο την λειτουργικότητα του στόματος, αλλά και την ψυχολογία των ασθενών. Επιτρέπουν την επανακτημένη αυτοπεποίθηση και το χαμόγελο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ζωή πλουσιότερη και πιο ευδιάθετη.


Εικόνα3.jpg

05/07/2023 Άρθρα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την ιδανική λύση για τη μερική ή ολική απώλεια δοντιών ή και την καταστροφή τους.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τον τρόπο ώστε να εξασφαλίσετε την αντοχή των εμφυτευμάτων και να απολαύσετε τα οφέλη τους, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η φροντίδα οδοντικών εμφυτευμάτων με το σωστό βούρτσισμα και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι η σύντομη απάντηση. Είναι ωστόσο σημαντικό να γνωρίζετε αναλυτικά όλες τις τακτικές σωστής υγιεινής.

Οδοντικά εμφυτεύματα και περιεμφυτευματίτιδα

Τα εμφυτεύματα δοντιών δεν έχουν οδοντική ουσία, οπότε δεν κινδυνεύουν από την τερηδόνα όπως τα φυσικά δόντια. Η νόσος που ενδέχεται να εμφανίσουν λέγεται περιεμφυτευματίτιδα και είναι μια φλεγμονή των ιστών γύρω από το εμφύτευμα. Αυτή η φλεγμονή, όσο δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως, οδηγεί στην απώλεια του οστού που στηρίζει το εμφύτευμα, με αποτέλεσμα το τελευταίο να χρειαστεί αφαίρεση λόγω κινητικότητας. Για να αποφύγετε την περιεμφυτευματίτιδα, πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα. Την πρώτη μετά το πρωινό σας γεύμα και την δεύτερη πριν κοιμηθείτε το βράδυ.

Σωστό βούρτσισμα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα βουρτσίζονται όπως και τα φυσικά δόντια, δηλαδή με μια μαλακή βούρτσα. Χρειάζεται να καθαρίζετε προσεκτικά την περιοχή ανάμεσα στο δόντι και το ούλο. Επειδή η συγκεκριμένη περιοχή είναι μικρή σε εύρος, προτιμήστε οδοντόβουρτσες με μόνο δύο σειρές τριχών ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο της δράσης τους. Διαφορετικά, κόψτε με ένα ψαλιδάκι κάποιες σειρές τριχών από μια συμβατική οδοντόβουρτσα ώστε να διευκολυνθεί το καθάρισμα της περιοχής ανάμεσα στο εμφύτευμα και στο ούλο.

Οδοντικό νήμα

Η χρήση οδοντικού νήματος για τον καθαρισμό της περιοχής ανάμεσα στο εμφύτευμα και στο διπλανό δόντι είναι απαραίτητη. Αν έχετε μόνο ένα εμφύτευμα τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε απλό οδοντικό νήμα. Αν έχετε όμως μια μεγάλη επιεμφυτευματική αποκατάσταση (αποκατάσταση μιας ή περισσότερων απογυμνωμένων από δόντια περιοχών των γνάθων) τότε συνίσταται η χρήση ενός παχύτερου οδοντικού νήματος, που θα βρείτε στα φαρμακεία.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο όλων των δοντιών και των εμφυτευμάτων είναι αναγκαία και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο. Με ειδικά εργαλεία καθαρισμού των εμφυτευμάτων μπορούμε να αφαιρέσουμε την πέτρα που συγκεντρώνεται πάνω στα εμφυτεύματα χωρίς να πειράξουμε την ευαίσθητη επιφάνεια του εμφυτεύματος. Επιπλέον, ο οδοντίατρος, εφόσον κρίνει απαραίτητο, μπορεί να αφαιρέσει μια μεγάλη προσθετική εργασία για να την καθαρίσει καλύτερα.


Εικόνα1.jpg

13/06/2023 Άρθρα

Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων περιλαμβάνουν τα εξής:

Ασθένειες των ούλων: Η υγεία των ούλων είναι απαραίτητη προϋπόθεση και πρέπει να αξιολογείται πριν από την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος. Είναι αναγκαίο να θεραπευθούν προηγούμενες ασθένειες, όπως ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, πριν αρχίσει η διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος. Ασθένειες των ούλων μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και στο οστό της γνάθου. Η παρουσία μη ελεγχόμενης λοίμωξης κοντά στο εμφύτευμα μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία του.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την επιτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων, καθώς περιορίζει τη ροή του αίματος στα ούλα και επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Αν και το κάπνισμα δεν αποτελεί απαγόρευση για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η διακοπή του καπνίσματος μία εβδομάδα πριν από την χειρουργική επέμβαση και η μη καπνιστική ζωή για τουλάχιστον δύο μήνες μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα και να μειώσει τον κίνδυνο αποτυχίας.

Ανεπαρκές οστό στη γνάθο: Η επιτυχία της διαδικασίας τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων εξαρτάται επίσης από την παρουσία επαρκούς οστού στη γνάθο. Εάν το οστό είναι ανεπαρκές ή δεν έχει υγιή δομή, ο χειρουργός δεν μπορεί να προχωρήσει στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν ελάχιστες διαστάσεις και υγιές οστικό υπόστρωμα για να γίνει επιτυχημένη η διαδικασία.

Άλλες ασθένειες: Επιπλέον, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αποτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων. Αυτές περιλαμβάνουν αυτοάνοσες ασθένειες, προχωρημένη οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις όπως ουλίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και διαβήτης, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα επούλωσης του σώματος. Η αργή επούλωση μπορεί να εμποδίσει την οστεοενσωμάτωση και να οδηγήσει στην αποτυχία της ολοκλήρωσης του εμφυτεύματος με το οστό της γνάθου. Επιπλέον, η χρήση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για την οστεοπόρωση, μπορεί επίσης να επηρεάσει την επιτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων. Επομένως, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον χειρουργό σας για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε, είτε είναι με συνταγή είτε όχι.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του ιατρικού ιστορικού, είναι σημαντικό να ενημερώσετε σωστά τον οδοντίατρό σας για τυχόν προϋπάρχουσες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την διαδικασία.

Δισωσφονικά φάρμακα: Οι επιπλοκές από διφωσφονικά φάρμακα αναφέρονται στις πιθανές συνέπειες και επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση αυτών των φαρμάκων. Τα διφωσφονικά αποτελούν μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της απώλειας οστού και της οστεοπόρωσης. Ορισμένα από τα διαδεδομένα διφωσφονικά φάρμακα περιλαμβάνουν το Fosamax, το Actonel, το Boniva, το Bonefos, το Bondronat και το Reclast.

Τα διφωσφονικά χρησιμοποιούνται για τη μείωση των οστικών συμβάματων σε ασθενείς με οστεοπόρωση, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε ασθενείς με οστική νόσο.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν επισημάνει τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη χρήση διφωσφονικών φαρμάκων και την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Ειδικότερα, το Fosamax έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεονέκρωσης της γνάθου, μιας σοβαρής οστικής παθολογίας.

Η οστεονέκρωση της γνάθου αποτελεί σπάνια, αλλά σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να συμβεί κατά τη θεραπεία με διφωσφονικά φάρμακα ή τη χρήση του φαρμάκου δενοσουμάμπη. Είναι σημαντικό οι οδοντίατροι να γνωρίζουν τα συμπτώματα, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση αυτής της επιπλοκής.

Αν και ο κίνδυνος είναι συνήθως χαμηλός και συνήθως δεν αποτελεί απόλυτη αντενδεικνυόμενη κατάσταση για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας σχετικά με τη λήψη διφωσφονικών φαρμάκων για την πρόληψη της οστεοπόρωσης ή ως μέρος της αντικαρκινικής θεραπείας, ώστε να λάβει υπόψη αυτόν τον παράγοντα κατά τον προγραμματισμό της θεραπείας με εμφυτεύματα.

Φροντίδα των δοντιών: Για να εξασφαλίσετε την επιτυχία του οδοντικού εμφυτεύματος, είναι σημαντικό να τηρήσετε καλή φροντίδα των δοντιών σας. Αυτό περιλαμβάνει τη σωστή στοματική υγιεινή, όπως τον καθαρισμό των εμφυτευμάτων όπως θα κάνατε με τα φυσικά σας δόντια, καθώς και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο σας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού σας. Η μη τήρηση αυτών των οδηγιών μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία του εμφυτεύματος ή σε επιπλοκές. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να σας ζητηθεί να τρώτε μαλακά τρόφιμα για να επιτρέψετε την επούλωση της περιοχής του εμφυτεύματος και να αποφύγετε σκληρά τρόφιμα όπως καραμέλες.

Οι οδηγίες που θα λάβετε θα είναι απλές, όπως η περιορισμένη σωματική δραστηριότητα και η καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας. Επίσης, θα πρέπει να τηρήσετε διατροφικούς περιορισμούς και να παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί.


peter-kasprzyk-U1gvhqVQ2kQ-unsplash-1200x800.jpg

11/05/2023 Άρθρα

Η φροντίδα και η συντήρηση των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία και την επιτυχία τους στο μακροπρόθεσμο. Ειδικά σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας, η σωστή φροντίδα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της σταθερότητας και της λειτουργίας των εμφυτευμάτων.

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε μερικές συμβουλές και πρακτικές για τη σωστή φροντίδα και συντήρηση των οδοντικών εμφυτευμάτων σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας:

Καθαρισμός και οδοντόβουρτσα: Ο καθαρισμός των εμφυτευμάτων πρέπει να πραγματοποιείται τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Για τον καθαρισμό μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα χαμηλής τριβής.

Στοματικό διάλυμα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στοματικό διάλυμα για την απολύμανση των εμφυτευμάτων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηριδίων και στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Επιλέξτε ένα στοματικό διάλυμα που είναι κατάλληλο για εμφυτεύματα και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης που παρέχονται από τον οδοντίατρό σας.

Επισκέψεις στον οδοντίατρο: Συνεχίστε να τηρείτε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για επαγγελματικό καθαρισμό και αξιολόγηση των εμφυτευμάτων σας. Ο οδοντίατρος θα ελέγξει την κατάσταση των εμφυτευμάτων, θα αφαιρέσει τυχόν πλάκα ή πέτρα και θα εξετάσει για τυχόν προβλήματα.

Υγιεινή διατροφή: Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην υγεία των εμφυτευμάτων σας. Επιδιώξτε να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και πρωτεΐνες. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και αποφύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Αποφυγή επιβαρυντικών συνηθειών: Αν είστε καπνιστής, σκεφτείτε να κόψετε το κάπνισμα για να προστατεύσετε τα οδοντικά εμφυτεύματά σας. Ο καπνός μπορεί να επηρεάσει την ίαση και την επιτυχία των εμφυτευμάτων. Επίσης, αποφεύγετε το να χρησιμοποιείτε τα δόντια σας ως εργαλείο για να ανοίξετε σκληρά αντικείμενα, όπως συσκευασίες, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα εμφυτεύματα.

Αντιμετώπιση προβλημάτων: Αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα με τα οδοντικά εμφυτεύματα, όπως πόνος, αιμορραγία ή κίνδυνος απώλειας του εμφυτεύματος, επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρό σας. Η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας των εμφυτευμάτων και να αποφύγει πιθανές επιπλοκές.

Συμπερασματικά, η φροντίδα και η συντήρηση των οδοντικών εμφυτευμάτων για ασθενείς μεγάλης ηλικίας είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία και τη μακροζωία τους. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και πρακτικές, μπορείτε να διασφαλίσετε την καλή υγεία και λειτουργία των οδοντικών εμφυτευμάτων σας καθημερινά. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η συντήρηση των εμφυτευμάτων απαιτεί συνεχή προσοχή και φροντίδα.


Εικόνα4.png

01/02/2023 Άρθρα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των πολλαπλών εμφυτευμάτων σε σχέση με τις σταθερές γέφυρες και τις αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες;

Τα εμφυτεύματα δοντιών ή οδοντικά εμφυτεύματα αντικαθιστούν τα κατεστραμμένα ή χαμένα δόντια με τεχνητά, που φαίνονται και λειτουργούν όπως τα φυσικά. Τα εμφυτεύματα αντικαθιστούν τις φυσικές ρίζες των δοντιών με τεχνητές ρίζες, γι’ αυτό και αποκαλούνται συχνά ως βιδωτά ή φυτευτά δόντια.

Τα πολλαπλά εμφυτεύματα δοντιών παρέχουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των σταθερών γεφυρών και των αφαιρούμενων οδοντοστοιχιών. Εκτός του ότι μοιάζουν και λειτουργούν όπως τα φυσικά δόντια, τα οδοντικά πολλαπλά εμφυτεύματα αντικαθιστούν δόντια χωρίς υποστήριξη από τα παρακείμενα φυσικά δόντια. Οι σταθερές γέφυρες ή οι αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες, εξαρτώνται από τη στήριξη σε παρακείμενα δόντια.

Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι τα πολλαπλά εμφυτεύματα δεν απαιτούν τη συντήρηση των αφαιρούμενων οδοντοστοιχιών, που πρέπει να αφαιρούνται και να καθαρίζονται μετά το φαγητό αλλά και να διατηρούνται σε νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αντίθετα, τα οδοντικά εμφυτεύματα χρειάζονται ακριβώς την ίδια περιποίηση και φροντίδα με τα φυσικά δόντια, δηλαδή βούρτσισμα και οδοντικό νήμα.

Εξάλλου, καθώς τα πολλαπλά εφυτεύματα δοντιών θα αντικαταστήσουν κάποιες από τις ρίζες των δοντιών, το οστό θα διατηρηθεί καλύτερα.

Τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων

 • Αντικαθιστούν τις ρίζες των δοντιών που λείπουν.
 • Δεν μετακινούνται και δεν προκαλούν βλάβη στα οστά, όπως συμβαίνει με τις γέφυρες που στηρίζονται σε ρίζες δοντιών.
 • Το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο οστό της γνάθου.
 • Δεν τροχίζονται τα διπλανά δόντια που είναι άθικτα ή γερά, όπως γίνεται με τις γέφυρες.
 • Βελτιώνουν την αισθητική εμφάνιση.
 • Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι τα τεχνητά δόντια δεν είναι φυσικά.
 • Βελτιώνουν τη στοματική υγεία, αφού τα εμφυτεύματα λειτουργούν όπως τα φυσικά δόντια.
 • Αντέχουν στον χρόνο, καθώς δεν φθείρονται όπως τα φυσικά δόντια.

Πώς θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα;

Μια γέφυρα που υποστηρίζεται από εμφυτεύματα αποτελείται από τρία στοιχεία:

 • Τα εμφυτεύματα, τα οποία μοιάζουν με βίδες ή κυλίνδρους και τοποθετούνται στη γνάθο.
 • Τα πρόσθετα (τεχνητά) δόντια, που λειτουργούν όπως τα υγιή, φυσικά δόντια.
 • Τα στηρίγματα που τοποθετούνται στα εμφυτεύματα και επιτρέπουν στα νέα δόντια να συνδεθούν με τα εμφυτεύματα.

Η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων ξεκινάει με το χειρουργικό στάδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου τοποθετούνται στηρίγματα στο οστό της γνάθου. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με απλή τοπική αναισθησία. Αν το εμφύτευμα εμφανίσει ικανοποιητική αρχική σταθερότητα στο οστό, ένα εξάρτημα του εμφυτεύματος παραμένει έξω από το ούλο και σε επικοινωνία με το στοματικό περιβάλλον μέχρι την ολοκλήρωση της οστεοενσωμάτωσης και την τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας.

Αν παρουσιάζει ανεπαρκή συγκράτηση, προστίθεται οστικό μόσχευμα στον ασθενή και το εμφύτευμα «καλύπτεται» πλήρως από τα ούλα μέχρι την ολοκλήρωση της οστεοενσωμάτωσης.

Ύστερα απαιτείται μια μικρή επέμβαση, για να γίνει η αποκάλυψη του εμφυτεύματος. Στη συνέχεια, τοποθετείται πάνω από το εμφύτευμα μια μικρή βίδα στην οποία θα εφαρμοστεί αργότερα η τελική προσθετική αποκατάσταση. Η τοποθέτησή της τελικής προσθετικής εργασίας πάνω στα εμφυτεύματα πραγματοποιείται όταν τα ούλα έχουν επουλωθεί.

Λαμβάνεται ένα αποτύπωμα στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις των εμφυτευμάτων και η προσθετική αποκατάσταση κατασκευάζεται στο εργαστήριο. Πάνω στα στηρίγματα που έχουν τοποθετηθεί στο οστό της γνάθου εφαρμόζονται τα τεχνητά δόντια.


1-1200x675.jpg

02/11/2022 Άρθρα

Όταν ένας ασθενής βρίσκεται σε δίλημμα για το εάν θα τοποθετήσει οδοντικό εμφύτευμα ή γέφυρα, προκειμένου να αντικαταστήσει ένα ή περισσότερα χαμένα δόντια, τότε η πρώτη του απορία είναι «ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός εμφυτεύματος;».

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να παραμείνουν στο στόμα χωρίς καμία παρενέργεια ή ενόχληση για περισσότερα από 30 χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται και αφορούν κυρίως στη σωστή τεχνική των οδοντιάτρων αλλά και στη φροντίδα της στοματικής υγιεινής.

Αρχικά, το σωστό σχέδιο θεραπείας, η σωστή τοποθέτηση και η επιλογή μιας σωστής εταιρίας εμφυτευμάτων είναι σίγουρα κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας. Αυτοί οι παράγοντες έχουν να κάνουν καθαρά με τον οδοντίατρο ο οποίος θα αναλάβει την τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος.

Ωστόσο, η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων εξαρτάται εξίσου από τη συστηματική τους φροντίδα από την πλευρά του ασθενή. Τα εμφυτεύματα δεν κινδυνεύουν να χαλάσουν από τερηδόνα αλλά ούτε και να προκαλέσουν πονόδοντο, εξαιτίας του υλικού κατασκευής τους. Ωστόσο η επιτυχία στην τοποθέτησή τους εξαρτάται από την ενσωμάτωσή τους με τη γνάθο, η οποία μπορεί να επηρεαστεί εξαιτίας της συσσώρευσης μικροβίων.

Αν τα μικρόβια της πλάκας δεν απομακρύνονται συστηματικά, με καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και τακτικό καθαρισμό από τον οδοντίατρο, μπορεί να προκληθεί μόλυνση των ούλων, που θα οδηγήσει σε περιεμφυτευματίτιδα (φλεγμονή των ιστών γύρω από το εμφύτευμα). Σε προχωρημένο στάδιο, η συγκεκριμένη νόσος προκαλεί την απώλεια του εμφυτεύματος.

Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις οδηγίες στοματικής υγιεινής, εάν θέλετε να εξασφαλίσετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων σας.

Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων είναι το κάπνισμα. Τα ποσοστά επιτυχίας στους καπνιστές εξακολουθούν να είναι υψηλά αλλά σε κάθε περίπτωση πιο χαμηλά σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.


Εικόνα1-1-1200x800.jpg

29/08/2022 Άρθρα

Κάποια στιγμή στη ζωή μας, οι περισσότεροι θα έρθουμε αντιμέτωποι με την απώλεια ενός δοντιού. Η απώλεια αυτή μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους και οι συνέπειές της έχουν πολύ σημαντικές ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις. Αφήνοντας τα κενά ανάμεσα στα δόντια απεριποίητα επηρεάζεται η εμφάνιση, το χαμόγελό μας και φυσικά η υγεία μας.

Σαφώς και πρέπει να δρούμε προληπτικά και να φροντίζουμε τα δόντια μας, στη χειρότερη περίπτωση όμως που φτάσουμε να έχουμε απώλεια ενός δοντιού, η αντικατάστασή του μέσω εμφυτεύματος αποτελεί την καλύτερη λύση.

Σε περίπτωση που χάσουμε ένα δόντι λοιπόν δημιουργείται ένα κενό στην οδοντοστοιχία. Τα δόντια που βρίσκονται δίπλα σε αυτά τα κενά τείνουν να στραβώνουν και να μετακινούνται, γεγονός που με τη σειρά του δημιουργεί μια γενική αποσταθεροποίηση και των υπόλοιπων δοντιών. Αν αυτή η κατάσταση συνεχίσει χωρίς αντιμετώπιση, οδηγεί σε αλλαγές στο πάτημα των δοντιών και τελικά στην απώλεια ακόμη περισσότερων.

Την ίδια στιγμή, ενδέχεται να υπάρχει και υποχώρηση της γνάθου και των ούλων. Η γνάθος διατηρεί το σχήμα της με την βοήθεια των δοντιών, από τα οποία δέχεται διαρκώς ερεθίσματα. Αν το κενό παραμείνει, η γνάθος χάνει τα ερεθίσματά της και μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες ξεκινά να υποχωρεί.

Στην περίπτωση που υπάρχει τερηδόνα σε πολύ βαθύ σημείο και μια απονεύρωση δεν καταφέρει να σώσει το δόντι, παρατηρείται έντονος πόνος ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πιο συχνά εμφανίζεται στη μάσηση σκληρής τροφής ή στην κατανάλωση παγωμένων υγρών. Ο πόνος αυτός συνήθως σηματοδοτεί ότι παρά τις προσπάθειες, το δόντι πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς και να αντικατασταθεί από ένα εμφύτευμα.

Άλλο ένα σημείο του στόματος που υποδεικνύει ότι χρειάζεστε εμφυτεύματα, είναι τα ούλα. Συγκεκριμένα, αν παρατηρηθεί χρόνιο πρήξιμο των ούλων γύρω από ένα δόντι ή περιοδοντική νόσος, όπου τα ούλα ματώνουν και εμφανίζουν κινητικότητα. Αν μάλιστα ή περιοδοντική νόσος έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση του κόκκαλου της γνάθου, το οποίο στηρίζει τα δόντια. Τα ούλα με τη σειρά τους υποχωρούν ακόμη περισσότερο και τα δόντια χάνουν το στήριγμά τους και πέφτουν.

Η περίπτωση αυτή αποτελεί και μεγάλη πρόκληση για την τοποθέτηση εμφυτεύματος, διότι δεν έχει απομείνει αρκετό οστό, επάνω στο οποίο μπορεί το νέο δόντι να τοποθετηθεί, οπότε και εφαρμόζονται τεχνικές ανάπλασης των οστών της γνάθου.

Πολλοί ασθενείς που επιλέγουν οδοντοστοιχίες, ενδέχεται κάποια στιγμή να παρατηρήσουν χαλάρωση. Στην περίπτωση αυτή, το ιδανικό θα ήταν να γίνει αντικατάσταση με εμφυτεύματα, καθώς προσφέρουν μια πιο σταθερή και μακροχρόνια λύση, με λιγότερες επιπλοκές.

Τέλος, τα εμφυτεύματα ενδείκνυνται σε περίπτωση ατυχήματος, όπου το δόντι έχει καταστραφεί ή έχει ραγίσει. Σε τέτοιες περιστάσεις προτείνεται είτε εμφύτευμα, είτε γέφυρα. Αν μάλιστα το δόντι σπάσει κοντά στα ούλα, η εξαγωγή του και η τοποθέτηση εμφυτεύματος αποτελεί τη μοναδική λύση.


Elite Dental Implants

Στην Οδοντιατρική κλινική Elite Dental Implants έχουμε πείρα και εξειδίκευση στα εμφυτεύματα και στη λεύκανση δοντιών με laser σε μία μόνο επίσκεψη.


Βρείτε μας

Ακολουθήστε μας στα Social MediaCopyright Elite Dental Implants 2021. All rights reserved.