Εμφυτεύματα δοντιών και κάπνισμα: Μια επισκόπηση των κινδύνων και των επιπτώσεων

17/03/2024
pexels-pixabay-70088-1200x760.jpg

Το κάπνισμα αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την υγεία, με δυσμενείς επιπτώσεις σε διάφορα όργανα και συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του στόματος. Η σχέση του καπνίσματος με τα εμφυτεύματα δοντιών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς επηρεάζει αρνητικά την επιτυχία και τη μακροζωία τους.

Επιπτώσεις του καπνίσματος στα εμφυτεύματα:

  • Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος: Η νικοτίνη και οι χημικές ουσίες του καπνού βλάπτουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αφήνοντας τον οργανισμό ευάλωτο σε λοιμώξεις, όπως η περιεμφυτευματίτιδα. Η περιεμφυτευματίτιδα αποτελεί μια φλεγμονή των ούλων γύρω από το εμφύτευμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστού και τελικά σε απόρριψη του εμφυτεύματος.
  • Διαταραχή της επούλωσης: Η επούλωση των τραυμάτων μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι απαραίτητη για την επιτυχή ενσωμάτωση. Το κάπνισμα, όμως, βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και επιβραδύνει την επούλωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η μόλυνση.
  • Μείωση της οστεοενσωμάτωσης: Η οστεοενσωμάτωση, η διαδικασία κατά την οποία το οστό ενσωματώνεται με το εμφύτευμα, είναι ζωτικής σημασίας για την μακροχρόνια σταθερότητα του εμφυτεύματος. Το κάπνισμα βλάπτει τα οστά και μειώνει την οστική πυκνότητα, επηρεάζοντας αρνητικά την οστεοενσωμάτωση.
  • Αύξηση του κινδύνου αποτυχίας: Σύμφωνα με μελέτες, τα εμφυτεύματα σε καπνιστές έχουν 2-3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν σε σχέση με τα εμφυτεύματα σε μη καπνιστές. Η αποτυχία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως η κινητικότητα του εμφυτεύματος ή ακόμα και η απώλεια του.

Συμβουλές για καπνιστές με εμφυτεύματα:

  • Διακοπή του καπνίσματος: Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί την πιο σημαντική ενέργεια για την προστασία των εμφυτευμάτων, αλλά και για την γενικότερη υγεία. Η διακοπή του καπνίσματος, ακόμα και μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας.
  • Αυστηρή στοματική υγιεινή: Η σχολαστική φροντίδα των εμφυτευμάτων και των φυσικών δοντιών είναι απαραίτητη. Βουρτσίζετε τα δόντια σας 2 φορές την ημέρα με μαλακή οδοντόβουρτσα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά.
  • Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο: Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για καθαρισμό και έλεγχο κάθε 3-4 μήνες. Ο οδοντίατρος μπορεί να ελέγξει για σημάδια περιεμφυτευματίτιδας και να σας δώσει συμβουλές για την υγιεινή των εμφυτευμάτων.
  • Ενημέρωση του οδοντιάτρου: Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας εάν καπνίζετε, ώστε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα.
Elite Dental Implants

Στην Οδοντιατρική κλινική Elite Dental Implants έχουμε πείρα και εξειδίκευση στα εμφυτεύματα και στη λεύκανση δοντιών με laser σε μία μόνο επίσκεψη.


Βρείτε μας

Ακολουθήστε μας στα Social MediaCopyright Elite Dental Implants 2021. All rights reserved.