Οδοντικά εμφυτεύματα: Πώς θα εξασφαλίσετε την αντοχή τους στον χρόνο;

05/07/2023
Εικόνα3.jpg

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την ιδανική λύση για τη μερική ή ολική απώλεια δοντιών ή και την καταστροφή τους.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τον τρόπο ώστε να εξασφαλίσετε την αντοχή των εμφυτευμάτων και να απολαύσετε τα οφέλη τους, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η φροντίδα οδοντικών εμφυτευμάτων με το σωστό βούρτσισμα και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι η σύντομη απάντηση. Είναι ωστόσο σημαντικό να γνωρίζετε αναλυτικά όλες τις τακτικές σωστής υγιεινής.

Οδοντικά εμφυτεύματα και περιεμφυτευματίτιδα

Τα εμφυτεύματα δοντιών δεν έχουν οδοντική ουσία, οπότε δεν κινδυνεύουν από την τερηδόνα όπως τα φυσικά δόντια. Η νόσος που ενδέχεται να εμφανίσουν λέγεται περιεμφυτευματίτιδα και είναι μια φλεγμονή των ιστών γύρω από το εμφύτευμα. Αυτή η φλεγμονή, όσο δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως, οδηγεί στην απώλεια του οστού που στηρίζει το εμφύτευμα, με αποτέλεσμα το τελευταίο να χρειαστεί αφαίρεση λόγω κινητικότητας. Για να αποφύγετε την περιεμφυτευματίτιδα, πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα. Την πρώτη μετά το πρωινό σας γεύμα και την δεύτερη πριν κοιμηθείτε το βράδυ.

Σωστό βούρτσισμα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα βουρτσίζονται όπως και τα φυσικά δόντια, δηλαδή με μια μαλακή βούρτσα. Χρειάζεται να καθαρίζετε προσεκτικά την περιοχή ανάμεσα στο δόντι και το ούλο. Επειδή η συγκεκριμένη περιοχή είναι μικρή σε εύρος, προτιμήστε οδοντόβουρτσες με μόνο δύο σειρές τριχών ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο της δράσης τους. Διαφορετικά, κόψτε με ένα ψαλιδάκι κάποιες σειρές τριχών από μια συμβατική οδοντόβουρτσα ώστε να διευκολυνθεί το καθάρισμα της περιοχής ανάμεσα στο εμφύτευμα και στο ούλο.

Οδοντικό νήμα

Η χρήση οδοντικού νήματος για τον καθαρισμό της περιοχής ανάμεσα στο εμφύτευμα και στο διπλανό δόντι είναι απαραίτητη. Αν έχετε μόνο ένα εμφύτευμα τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε απλό οδοντικό νήμα. Αν έχετε όμως μια μεγάλη επιεμφυτευματική αποκατάσταση (αποκατάσταση μιας ή περισσότερων απογυμνωμένων από δόντια περιοχών των γνάθων) τότε συνίσταται η χρήση ενός παχύτερου οδοντικού νήματος, που θα βρείτε στα φαρμακεία.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο όλων των δοντιών και των εμφυτευμάτων είναι αναγκαία και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο. Με ειδικά εργαλεία καθαρισμού των εμφυτευμάτων μπορούμε να αφαιρέσουμε την πέτρα που συγκεντρώνεται πάνω στα εμφυτεύματα χωρίς να πειράξουμε την ευαίσθητη επιφάνεια του εμφυτεύματος. Επιπλέον, ο οδοντίατρος, εφόσον κρίνει απαραίτητο, μπορεί να αφαιρέσει μια μεγάλη προσθετική εργασία για να την καθαρίσει καλύτερα.

Elite Dental Implants

Στην Οδοντιατρική κλινική Elite Dental Implants έχουμε πείρα και εξειδίκευση στα εμφυτεύματα και στη λεύκανση δοντιών με laser σε μία μόνο επίσκεψη.


Βρείτε μας

Ακολουθήστε μας στα Social MediaCopyright Elite Dental Implants 2021. All rights reserved.