Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων

13/06/2023
Εικόνα1.jpg

Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων περιλαμβάνουν τα εξής:

Ασθένειες των ούλων: Η υγεία των ούλων είναι απαραίτητη προϋπόθεση και πρέπει να αξιολογείται πριν από την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος. Είναι αναγκαίο να θεραπευθούν προηγούμενες ασθένειες, όπως ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, πριν αρχίσει η διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος. Ασθένειες των ούλων μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και στο οστό της γνάθου. Η παρουσία μη ελεγχόμενης λοίμωξης κοντά στο εμφύτευμα μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία του.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την επιτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων, καθώς περιορίζει τη ροή του αίματος στα ούλα και επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Αν και το κάπνισμα δεν αποτελεί απαγόρευση για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η διακοπή του καπνίσματος μία εβδομάδα πριν από την χειρουργική επέμβαση και η μη καπνιστική ζωή για τουλάχιστον δύο μήνες μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα και να μειώσει τον κίνδυνο αποτυχίας.

Ανεπαρκές οστό στη γνάθο: Η επιτυχία της διαδικασίας τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων εξαρτάται επίσης από την παρουσία επαρκούς οστού στη γνάθο. Εάν το οστό είναι ανεπαρκές ή δεν έχει υγιή δομή, ο χειρουργός δεν μπορεί να προχωρήσει στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν ελάχιστες διαστάσεις και υγιές οστικό υπόστρωμα για να γίνει επιτυχημένη η διαδικασία.

Άλλες ασθένειες: Επιπλέον, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αποτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων. Αυτές περιλαμβάνουν αυτοάνοσες ασθένειες, προχωρημένη οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις όπως ουλίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και διαβήτης, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα επούλωσης του σώματος. Η αργή επούλωση μπορεί να εμποδίσει την οστεοενσωμάτωση και να οδηγήσει στην αποτυχία της ολοκλήρωσης του εμφυτεύματος με το οστό της γνάθου. Επιπλέον, η χρήση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για την οστεοπόρωση, μπορεί επίσης να επηρεάσει την επιτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων. Επομένως, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον χειρουργό σας για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε, είτε είναι με συνταγή είτε όχι.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του ιατρικού ιστορικού, είναι σημαντικό να ενημερώσετε σωστά τον οδοντίατρό σας για τυχόν προϋπάρχουσες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την διαδικασία.

Δισωσφονικά φάρμακα: Οι επιπλοκές από διφωσφονικά φάρμακα αναφέρονται στις πιθανές συνέπειες και επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση αυτών των φαρμάκων. Τα διφωσφονικά αποτελούν μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της απώλειας οστού και της οστεοπόρωσης. Ορισμένα από τα διαδεδομένα διφωσφονικά φάρμακα περιλαμβάνουν το Fosamax, το Actonel, το Boniva, το Bonefos, το Bondronat και το Reclast.

Τα διφωσφονικά χρησιμοποιούνται για τη μείωση των οστικών συμβάματων σε ασθενείς με οστεοπόρωση, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε ασθενείς με οστική νόσο.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν επισημάνει τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη χρήση διφωσφονικών φαρμάκων και την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Ειδικότερα, το Fosamax έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεονέκρωσης της γνάθου, μιας σοβαρής οστικής παθολογίας.

Η οστεονέκρωση της γνάθου αποτελεί σπάνια, αλλά σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να συμβεί κατά τη θεραπεία με διφωσφονικά φάρμακα ή τη χρήση του φαρμάκου δενοσουμάμπη. Είναι σημαντικό οι οδοντίατροι να γνωρίζουν τα συμπτώματα, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση αυτής της επιπλοκής.

Αν και ο κίνδυνος είναι συνήθως χαμηλός και συνήθως δεν αποτελεί απόλυτη αντενδεικνυόμενη κατάσταση για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας σχετικά με τη λήψη διφωσφονικών φαρμάκων για την πρόληψη της οστεοπόρωσης ή ως μέρος της αντικαρκινικής θεραπείας, ώστε να λάβει υπόψη αυτόν τον παράγοντα κατά τον προγραμματισμό της θεραπείας με εμφυτεύματα.

Φροντίδα των δοντιών: Για να εξασφαλίσετε την επιτυχία του οδοντικού εμφυτεύματος, είναι σημαντικό να τηρήσετε καλή φροντίδα των δοντιών σας. Αυτό περιλαμβάνει τη σωστή στοματική υγιεινή, όπως τον καθαρισμό των εμφυτευμάτων όπως θα κάνατε με τα φυσικά σας δόντια, καθώς και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο σας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού σας. Η μη τήρηση αυτών των οδηγιών μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία του εμφυτεύματος ή σε επιπλοκές. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να σας ζητηθεί να τρώτε μαλακά τρόφιμα για να επιτρέψετε την επούλωση της περιοχής του εμφυτεύματος και να αποφύγετε σκληρά τρόφιμα όπως καραμέλες.

Οι οδηγίες που θα λάβετε θα είναι απλές, όπως η περιορισμένη σωματική δραστηριότητα και η καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας. Επίσης, θα πρέπει να τηρήσετε διατροφικούς περιορισμούς και να παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί.

Elite Dental Implants

Στην Οδοντιατρική κλινική Elite Dental Implants έχουμε πείρα και εξειδίκευση στα εμφυτεύματα και στη λεύκανση δοντιών με laser σε μία μόνο επίσκεψη.


Βρείτε μας

Ακολουθήστε μας στα Social MediaCopyright Elite Dental Implants 2021. All rights reserved.