Πολλαπλά εμφυτεύματα δοντιών: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

01/02/2023
Εικόνα4.png

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των πολλαπλών εμφυτευμάτων σε σχέση με τις σταθερές γέφυρες και τις αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες;

Τα εμφυτεύματα δοντιών ή οδοντικά εμφυτεύματα αντικαθιστούν τα κατεστραμμένα ή χαμένα δόντια με τεχνητά, που φαίνονται και λειτουργούν όπως τα φυσικά. Τα εμφυτεύματα αντικαθιστούν τις φυσικές ρίζες των δοντιών με τεχνητές ρίζες, γι’ αυτό και αποκαλούνται συχνά ως βιδωτά ή φυτευτά δόντια.

Τα πολλαπλά εμφυτεύματα δοντιών παρέχουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των σταθερών γεφυρών και των αφαιρούμενων οδοντοστοιχιών. Εκτός του ότι μοιάζουν και λειτουργούν όπως τα φυσικά δόντια, τα οδοντικά πολλαπλά εμφυτεύματα αντικαθιστούν δόντια χωρίς υποστήριξη από τα παρακείμενα φυσικά δόντια. Οι σταθερές γέφυρες ή οι αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες, εξαρτώνται από τη στήριξη σε παρακείμενα δόντια.

Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι τα πολλαπλά εμφυτεύματα δεν απαιτούν τη συντήρηση των αφαιρούμενων οδοντοστοιχιών, που πρέπει να αφαιρούνται και να καθαρίζονται μετά το φαγητό αλλά και να διατηρούνται σε νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αντίθετα, τα οδοντικά εμφυτεύματα χρειάζονται ακριβώς την ίδια περιποίηση και φροντίδα με τα φυσικά δόντια, δηλαδή βούρτσισμα και οδοντικό νήμα.

Εξάλλου, καθώς τα πολλαπλά εφυτεύματα δοντιών θα αντικαταστήσουν κάποιες από τις ρίζες των δοντιών, το οστό θα διατηρηθεί καλύτερα.

Τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων

 • Αντικαθιστούν τις ρίζες των δοντιών που λείπουν.
 • Δεν μετακινούνται και δεν προκαλούν βλάβη στα οστά, όπως συμβαίνει με τις γέφυρες που στηρίζονται σε ρίζες δοντιών.
 • Το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο οστό της γνάθου.
 • Δεν τροχίζονται τα διπλανά δόντια που είναι άθικτα ή γερά, όπως γίνεται με τις γέφυρες.
 • Βελτιώνουν την αισθητική εμφάνιση.
 • Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι τα τεχνητά δόντια δεν είναι φυσικά.
 • Βελτιώνουν τη στοματική υγεία, αφού τα εμφυτεύματα λειτουργούν όπως τα φυσικά δόντια.
 • Αντέχουν στον χρόνο, καθώς δεν φθείρονται όπως τα φυσικά δόντια.

Πώς θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα;

Μια γέφυρα που υποστηρίζεται από εμφυτεύματα αποτελείται από τρία στοιχεία:

 • Τα εμφυτεύματα, τα οποία μοιάζουν με βίδες ή κυλίνδρους και τοποθετούνται στη γνάθο.
 • Τα πρόσθετα (τεχνητά) δόντια, που λειτουργούν όπως τα υγιή, φυσικά δόντια.
 • Τα στηρίγματα που τοποθετούνται στα εμφυτεύματα και επιτρέπουν στα νέα δόντια να συνδεθούν με τα εμφυτεύματα.

Η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων ξεκινάει με το χειρουργικό στάδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου τοποθετούνται στηρίγματα στο οστό της γνάθου. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με απλή τοπική αναισθησία. Αν το εμφύτευμα εμφανίσει ικανοποιητική αρχική σταθερότητα στο οστό, ένα εξάρτημα του εμφυτεύματος παραμένει έξω από το ούλο και σε επικοινωνία με το στοματικό περιβάλλον μέχρι την ολοκλήρωση της οστεοενσωμάτωσης και την τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας.

Αν παρουσιάζει ανεπαρκή συγκράτηση, προστίθεται οστικό μόσχευμα στον ασθενή και το εμφύτευμα «καλύπτεται» πλήρως από τα ούλα μέχρι την ολοκλήρωση της οστεοενσωμάτωσης.

Ύστερα απαιτείται μια μικρή επέμβαση, για να γίνει η αποκάλυψη του εμφυτεύματος. Στη συνέχεια, τοποθετείται πάνω από το εμφύτευμα μια μικρή βίδα στην οποία θα εφαρμοστεί αργότερα η τελική προσθετική αποκατάσταση. Η τοποθέτησή της τελικής προσθετικής εργασίας πάνω στα εμφυτεύματα πραγματοποιείται όταν τα ούλα έχουν επουλωθεί.

Λαμβάνεται ένα αποτύπωμα στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις των εμφυτευμάτων και η προσθετική αποκατάσταση κατασκευάζεται στο εργαστήριο. Πάνω στα στηρίγματα που έχουν τοποθετηθεί στο οστό της γνάθου εφαρμόζονται τα τεχνητά δόντια.

Elite Dental Implants

Στην Οδοντιατρική κλινική Elite Dental Implants έχουμε πείρα και εξειδίκευση στα εμφυτεύματα και στη λεύκανση δοντιών με laser σε μία μόνο επίσκεψη.


Βρείτε μας

Ακολουθήστε μας στα Social MediaCopyright Elite Dental Implants 2021. All rights reserved.