Η διάρκεια ζωής των οδοντικών εμφυτευμάτων

02/11/2022
1-1200x675.jpg

Όταν ένας ασθενής βρίσκεται σε δίλημμα για το εάν θα τοποθετήσει οδοντικό εμφύτευμα ή γέφυρα, προκειμένου να αντικαταστήσει ένα ή περισσότερα χαμένα δόντια, τότε η πρώτη του απορία είναι «ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός εμφυτεύματος;».

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να παραμείνουν στο στόμα χωρίς καμία παρενέργεια ή ενόχληση για περισσότερα από 30 χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται και αφορούν κυρίως στη σωστή τεχνική των οδοντιάτρων αλλά και στη φροντίδα της στοματικής υγιεινής.

Αρχικά, το σωστό σχέδιο θεραπείας, η σωστή τοποθέτηση και η επιλογή μιας σωστής εταιρίας εμφυτευμάτων είναι σίγουρα κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας. Αυτοί οι παράγοντες έχουν να κάνουν καθαρά με τον οδοντίατρο ο οποίος θα αναλάβει την τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος.

Ωστόσο, η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων εξαρτάται εξίσου από τη συστηματική τους φροντίδα από την πλευρά του ασθενή. Τα εμφυτεύματα δεν κινδυνεύουν να χαλάσουν από τερηδόνα αλλά ούτε και να προκαλέσουν πονόδοντο, εξαιτίας του υλικού κατασκευής τους. Ωστόσο η επιτυχία στην τοποθέτησή τους εξαρτάται από την ενσωμάτωσή τους με τη γνάθο, η οποία μπορεί να επηρεαστεί εξαιτίας της συσσώρευσης μικροβίων.

Αν τα μικρόβια της πλάκας δεν απομακρύνονται συστηματικά, με καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και τακτικό καθαρισμό από τον οδοντίατρο, μπορεί να προκληθεί μόλυνση των ούλων, που θα οδηγήσει σε περιεμφυτευματίτιδα (φλεγμονή των ιστών γύρω από το εμφύτευμα). Σε προχωρημένο στάδιο, η συγκεκριμένη νόσος προκαλεί την απώλεια του εμφυτεύματος.

Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις οδηγίες στοματικής υγιεινής, εάν θέλετε να εξασφαλίσετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων σας.

Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων είναι το κάπνισμα. Τα ποσοστά επιτυχίας στους καπνιστές εξακολουθούν να είναι υψηλά αλλά σε κάθε περίπτωση πιο χαμηλά σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Elite Dental Implants

Στην Οδοντιατρική κλινική Elite Dental Implants έχουμε πείρα και εξειδίκευση στα εμφυτεύματα και στη λεύκανση δοντιών με laser σε μία μόνο επίσκεψη.


Βρείτε μας

Ακολουθήστε μας στα Social MediaCopyright Elite Dental Implants 2021. All rights reserved.