Πως θα φροντίσετε τα οδοντικά εμφυτεύματα μετά την τοποθέτησή τους

19/05/2022
Εικόνα1-1200x598.jpg

Τα οδοντικά εμφυτεύματα απαιτούν ελάχιστη συντήρηση έπειτα από την τοποθέτησή τους. Ωστόσο απαιτείται ο ασθενής να ακολουθήσει μερικές οδηγίες, ώστε να τα διατηρήσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Η φροντίδα των οδοντικών εμφυτευμάτων ξεκινά από τη στιγμή που ο ασθενής αναχωρεί από το ιατρείο. Την πρώτη μέρα μετά την επέμβαση δε θα πρέπει ο ασθενής να βουρτσίσει τα δόντια του. Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, συστήνεται η χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας από nylon υλικό. Οι οδοντόβουρτσες τέτοιου τύπου παρουσιάζουν μεγαλύτερη ελαστικότητα και είναι πιο απαλές απέναντι στα δόντια. Οι σκληρές οδοντόβουρτσες θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι ενδέχεται να δημιουργήσουν φθορές στην επιφάνεια των εμφυτευμάτων. Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει πάντα να γίνεται με τρόπο ήπιο.

Συστήνεται επίσης να χρησιμοποιούνται μεσοδόντια βουρτσάκια, για να αποφευχθεί η συσσώρευση τροφής και μετέπειτα βακτηριδίων στα κενά γύρω από τα εμφυτεύματα, τα οποία ενδέχεται να είναι μεγαλύτερα το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση. Μια περιοχή που προσεγγίζεται εξίσου δύσκολα είναι αυτή στο κάτω μέρος του εμφυτεύματος. Η περιοχή αυτή είναι απαραίτητο να καθαρίζεται ενδελεχώς, καθώς μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μολύνσεων και φλεγμονών. Για την καλύτερη πρόσβασή της, οι ασθενείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικές οδοντόβουρτσες, προορισμένες για τον καθαρισμό εμφυτευμάτων. Βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείται οδοντικό νήμα έπειτα από κάθε γεύμα, για την αποφυγή συσσώρευσης πλάκας.

Αναφορικά με τα προϊόντα καθαρισμού, συστήνεται η αποφυγή σκληρού και πολύ καυστικού διαλύματος και οδοντόκρεμας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς.

Για αρκετό διάστημα μετά την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, οι ασθενείς επιβάλλεται να αποφεύγουν σκληρές τροφές. Επίσης θα πρέπει να προτιμώνται γεύματα και ροφήματα ήπιας θερμοκρασίας, τα οποία δεν είναι πολύ όξινα ή πικάντικα. Για μια εβδομάδα μάλιστα δε θα πρέπει να μασάνε καθόλου από τη χειρουργημένη πλευρά.

Σε περίπτωση που ο ασθενής καπνίζει, μετά από μια επέμβαση τοποθέτησης εμφυτευμάτων, θα πρέπει ιδανικά να προχωρήσει σε διακοπή του. Το κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στη διαδικασία επούλωσης, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιμόλυνσης και αιμορραγίας και συμβάλλοντας στην γενικότερη μετεγχειρητική δυσανεξία. Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος ωστόσο, μπορούν να επηρεάσουν τη φροντίδα των εμφυτευμάτων και σε βάθος χρόνου. Μακροπρόθεσμα, το κάπνισμα μπορεί να ελαττώσει την ποιότητα των εμφυτευμάτων και να αυξήσει την πιθανότητα δημιουργίας μολύνσεων.

Τέλος, η σωστή φροντίδα των οδοντικών εμφυτευμάτων, είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από τακτικές επισκέψεις στον χειρουργό-οδοντίατρο, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Elite Dental Implants

Στην Οδοντιατρική κλινική Elite Dental Implants έχουμε πείρα και εξειδίκευση στα εμφυτεύματα και στη λεύκανση δοντιών με laser σε μία μόνο επίσκεψη.


Βρείτε μας

Ακολουθήστε μας στα Social MediaCopyright Elite Dental Implants 2021. All rights reserved.