Αποκατάσταση μετά από τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων

13/04/2022
Εικόνα1-1200x800.jpg

O καλύτερος τρόπος να προετοιμαστεί ένας ασθενής για την αποθεραπεία μετά την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι να γνωρίζει όλα τα στάδια αποκατάστασης εκ των προτέρων. H τοποθέτηση εμφυτευμάτων μπορεί μεν να θεωρείται μια διαδικασία ρουτίνας, δεν παύει όμως να αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση. Για αυτό και είναι απαραίτητη η πλήρης ενημέρωση των ασθενών για όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Πριν ο ασθενής αποχωρήσει από το ιατρείο, τοποθετούνται γάζες πάνω στο σημείο επέμβασης, οι οποίες μπορεί να αφαιρεθούν έπειτα από 30 λεπτά. Σε περίπτωση που η αιμορραγία έχει σταματήσει, δε χρειάζεται να γίνει επανατοποθέτηση νέας γάζας. Ειδάλλως θα πρέπει να τοποθετηθούν καινούριες για 15 λεπτά ακόμη. Η αιμορραγία μικρής κλίμακας και ανά διαστήματα είναι κάτι που αναμένεται αυτές τις ώρες. Αν όμως συμβαίνει εξακολουθητικά ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του.

Μια πολύ συχνή ερώτηση που κάνουν οι ασθενείς αφορά τον πόνο. Κατά κύριο λόγο, η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο και για αυτό συστήνονται μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα κοινής χρήσης. Για την μείωση του οιδήματος που ενδέχεται να εμφανιστεί το πρώτο 24ωρο, συστήνεται η τοποθέτηση κρύας κομπρέσας στο σαγόνι ανά 20 λεπτά. Εάν ο πόνος επιμένει πέρα από τις πρώτες 48 ώρες ή και χειροτερεύει, θα πρέπει να γίνει επανεξέταση του ασθενούς. Επίσης, επανεξέταση θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που ένας ασθενής παρουσιάσει πυρετό άνω των 37.7 βαθμών Κελσίου, για περισσότερο από 24 ώρες.

Τις δύο πρώτες ημέρες τουλάχιστον, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση. Επίσης θα πρέπει να ακολουθήσουν μια διατροφή πλούσια σε μαλακές τροφές και να αποφύγουν τα πολύ ζεστά υγρά.

Για τους περισσότερους ασθενής οι ενοχλήσεις σταματούν μετά τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα. Σε περίπτωση που τοποθετήθηκαν απορροφήσιμα χειρουργικά ράμματα, το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουν απορροφηθεί στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας ή στο δεκαήμερο, θα πρέπει να γίνει συνάντηση με τον οδοντίατρο προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία της επούλωσης.

Ο συνολικός χρόνος αποκατάστασης διαφοροποιείται για κάθε ασθενή, όμως οι περισσότεροι χρειάζονται περίπου 2 με 4 μήνες για να αναρρώσουν πλήρως και να γίνει η τοποθέτηση της τελικής γέφυρας, στεφάνης ή θήκης. Στο διάστημα αυτό τοποθετείται μια προσωρινή στεφάνη. Αν και οι ενοχλήσεις σταματούν άμεσα, συνήθως εντός 2 ημερών, το οστό της γνάθου συνεχίζει να επουλώνεται για τις επόμενες εβδομάδες και για όσο διάστημα το εμφύτευμα ενσωματώνεται σε αυτό, σε μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση.

Ωστόσο, ο χρόνος επούλωσης αυξάνει ανάλογα με το πόσα εμφυτεύματα δοντιών τοποθετήθηκαν. Επίσης, αν προηγήθηκαν τεχνικές οστικής ανάπλασης, ο χρόνος αποκατάστασης ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος. Για τη διατήρηση του χρόνου επούλωσης στο ελάχιστο, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι βασικοί κανόνες στοματικής υγιεινής.

Elite Dental Implants

Στην Οδοντιατρική κλινική Elite Dental Implants έχουμε πείρα και εξειδίκευση στα εμφυτεύματα και στη λεύκανση δοντιών με laser σε μία μόνο επίσκεψη.


Βρείτε μας

Ακολουθήστε μας στα Social MediaCopyright Elite Dental Implants 2021. All rights reserved.