Πώς γίνεται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων

10/01/2022
Εικόνα2-1200x800.jpg

Όταν ένας ασθενής αποφασίζει να προχωρήσει σε τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος, πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία. Επίσης, καλό θα είναι να έχει ενημερωθεί πλήρως για τα στάδια που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Ξεκινώντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα στάδια, δίνοντας στον ασθενή το απαραίτητο χρονικό διάστημα επούλωσης μεταξύ των διαδικασιών.

Χειρουργική επέμβαση

Τα βήματα για τη χειρουργική επέμβαση ξεκινάνε με την αφαίρεση των κατεστραμμένων δοντιών. Έπειτα, εάν απαιτείται, γίνεται η προετοιμασία του οστού των γνάθων και τοποθετείται το οδοντικό εμφύτευμα. Επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι η κατάλληλη διαμόρφωση, αύξηση ή βελτίωση των μαλακών ιστών στη συγκεκριμένη περιοχή. Στη συνέχεια, τοποθετείται το ειδικό προσθετικό εξάρτημα, το κολόβωμα του οδοντικού εμφυτεύματος πάνω στο οποίο θα σταθεροποιηθεί έπειτα το τεχνητό δόντι. Τελευταίο βήμα είναι η κατασκευή και η τοποθέτηση του τεχνητού δοντιού, με την κατάλληλη προσθετική εργασία.

Η διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω μπορεί να έχει διάρκεια από μερικές ημέρες, έως και μερικούς μήνες για να ολοκληρωθεί, ανάλογα με την περίπτωση του εκάστοτε ασθενούς. Το κύριο μέρος του απαιτούμενου χρόνου είναι αφιερωμένο στη θεραπεία και την ανάπτυξη του νέου οστού στη γνάθο. Η κάθε περίπτωση, φυσικά, έχει διαφορετικές συνιστώσες και σε ορισμένες μπορεί κάποια βήματα να συγχωνευτούν.

Κατά τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρούργος πραγματοποιεί μια μικρή τομή στα ούλα για να αποκαλυφθεί το οστό. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό προετοιμάζεται ένα ειδικό φρεάτιο στο οστό, για να τοποθετηθεί το οδοντικό εμφύτευμα, το οποίο θα έχει πλέον το ρόλο της ρίζας του δοντιού και εισάγεται εξ ολοκλήρου στο οστό της γνάθου.

Στο συγκεκριμένο στάδιο θα παραμένει το κενό στη θέση του δοντιού που έχει αφαιρεθεί, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί ένα είδος τεχνητής προσωρινής οδοντοστοιχίας για αισθητικούς λόγους, την οποία μπορεί ο ασθενής να την αφαιρεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, ή για να την καθαρίσει.

Ανάπτυξη οστών

Κατόπιν της τοποθέτησης του οδοντικού εμφυτεύματος στη γνάθο, ξεκινά η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης, όπου το οστό της γνάθου αναπλάθεται για να ενωθεί με την επιφάνεια του οδοντικού εμφυτεύματος. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να χρειαστεί μερικούς μήνες για να ολοκληρωθεί -ανάλογα με τον εκάστοτε ασθενή- και στόχο έχει στη δημιουργία μιας σταθερής βάσης για τα εμφυτεύματα που θα τοποθετηθούν, για να λειτουργήσουν όπως και οι ρίζες στα φυσικά δόντια.

Προσθετικό κολόβωμα

Έπειτα από την ολοκλήρωση της οστοενσωμάτωσης, ίσως χρειαστεί ο ασθενής μια επιπλέον χειρουργική επέμβαση, για να γίνει η τοποθέτηση του προσθετικού κολοβώματος, όπου θα τοποθετηθεί τελικά η θήκη. Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση είναι μικρής διάρκειας και μπορεί να γίνει με τη χρήση τοπικής αναισθησίας.

Για να τοποθετηθεί το κολόβωμα πάνω στο εμφύτευμα, ο χειρούργος πρέπει να κάνει μια μικρή τομή στα ούλα, για να εμφανιστεί το εμφύτευμα. Αρχικά, τοποθετείται ένα κολόβωμα επούλωσης και συνδέεται με το οδοντικό εμφύτευμα και τα ούλα της περιοχής διαμορφώνονται και επουλώνονται γύρω από αυτό σε χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, πριν από τη σύνδεση του προσθετικού κολοβώματος με το τεχνητό δόντι.

Επιλογή νέων δοντιών

Κατόπιν της επούλωσης των ούλων, λαμβάνονται αποτυπώματα του στόματος και των υπόλοιπων δοντιών σας, ώστε να κατασκευαστεί η στεφάνη, το τελικό τεχνητό δόντι. Ωστόσο, το οστό της γνάθου πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό για να μπορέσει να υποστηρίξει το νέο δόντι και τη χρήση του.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ αφαιρούμενων ή σταθερών δοντιών ή ακόμα και το συνδυασμό τους.

Η κινητή-αφαιρούμενη προσθετική εργασία είναι παρόμοια με μια συμβατική αφαιρούμενη οδοντοστοιχία και μπορεί να είναι μερική ή ολόκληρη. Τα τεχνητά λευκά δόντια περιβάλλονται από ροζ ακρυλικό, ενώ η οδοντοστοιχία διαθέτει ειδικό σύνδεσμο για την τοποθέτησή της πάνω στο εμφύτευμα και αφαιρείται εύκολα για να επισκευαστεί ή να καθαριστεί καθημερινά.

Διαφορετική επιλογή είναι η σταθερή-ακίνητη προσθετική εργασία, όπου το τεχνητό δόντι βιδώνεται μόνιμα στο προσθετικό κολόβωμα στο οποίο στερεώνεται πάνω στο εμφύτευμα. Το δόντι δεν μπορεί να αφαιρεθεί για μεμονωμένο καθαρισμό, ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στην πλειονότητά τους, κάθε ένα από τα τεχνητά δόντια συνδέονται με τα δικά τους οδοντικά εμφυτεύματα, ωστόσο λόγω της εξαιρετικής αντοχής τους, με λίγα εμφυτεύματα δοντιών μπορεί να αποκατασταθεί μεγάλο κενό από πολλά δόντια, τα οποία γεφυρώνονται μεταξύ τους.

Elite Dental Implants

Στην Οδοντιατρική κλινική Elite Dental Implants έχουμε πείρα και εξειδίκευση στα εμφυτεύματα και στη λεύκανση δοντιών με laser σε μία μόνο επίσκεψη.


Βρείτε μας

Ακολουθήστε μας στα Social MediaCopyright Elite Dental Implants 2021. All rights reserved.